Çin tuzu vücuda neler yapıyor?

Çin Tuzu Kullanımının Zararları

Monosodyum Glutamat (MSG) olarak da bilinen Çin tuzu, gıdalara lezzet vermek amacıyla kullanılan bir gıda katkı maddesi ve lezzet artırıcı E-621 kimyasalıdır. Bu kimyasal madde genellikle Çin lokantalarında sıkça kullanıldığından Çin tuzu olarak da bilinir. Ancak uzmanlar, bu maddenin sağlık üzerinde birçok zararının olduğunu belirtmektedir. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk de MSG konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri paylaşmıştır:

Prof. Dr. Timur Erk: Zararları İspatlandı

Monosodyum Glutamat (MSG) yani Çin tuzu, birçok ülkede kullanımı kısıtlanmış ve Pakistan’da yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘en zararlı yiyecekler’ listesinde yer almaktadır. Bu zararlı madde, anne karnındaki bebeklerden yetişkinlere kadar birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir.

Doğal Gıdalar Tüketilmeli

Çin tuzunun hipertansiyondan obeziteye, sindirim sistemi rahatsızlıklarından beyin ve sinir sistemi hasarlarına, üreme sorunlarından endokrin organ fonksiyon bozukluklarına kadar geniş bir etki alanı bulunmaktadır. Beslenme eğitimi projeleri kapsamında yapılan araştırmalar, çocukların günlük yaşamlarında MSG içeren birçok paketli gıdayı tükettiklerini göstermektedir.

Ayrıca, Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da MSG’ın en çok paketlenmiş ve işlenmiş gıdalarda bulunduğunu belirterek, fast food ürünleri, hazır çorbalar, krakerler ve cipsler gibi ürünlerin MSG içerebileceğini vurgulamıştır.

Prof. Dr. Aydın Türkmen: Bağımlılık Yaratabilir

MSG, gıdalara lezzet katarak kişilerde daha fazla yeme isteği uyandırabilir ve bir tür bağımlılık oluşturabilir. Glutamatın zararlı etkileri, gıdalardaki serbest formunda bulunmaktadır. Aşırı miktarda alındığında ise baş ağrısı, migren, hiperaktivite ve otizme kadar birçok soruna yol açabilir.

Otizme Yol Açabilir

Glutamatın aşırı miktarda alınması, baş ağrısı, istemsiz hareketler, hiperaktivite ve otizme neden olabilir. Ayrıca, Çin tuzunun iskelet kas sistemine zarar verdiği ve kronik böbrek hastalıklarını hızlandırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, MSG içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir.

Related Posts

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Ağızdan nefes almak dişleri çürütüyor! Diş gıcırdatanlar da bu gruba dahil

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.