Çin tuzu vücuda neler yapıyor?

Çin Tuzu Kullanımının Zararları

Monosodyum Glutamat (MSG) olarak da bilinen Çin tuzu, gıdalara lezzet vermek amacıyla kullanılan bir gıda katkı maddesi ve lezzet artırıcı E-621 kimyasalıdır. Bu kimyasal madde genellikle Çin lokantalarında sıkça kullanıldığından Çin tuzu olarak da bilinir. Ancak uzmanlar, bu maddenin sağlık üzerinde birçok zararının olduğunu belirtmektedir. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk de MSG konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri paylaşmıştır:

Prof. Dr. Timur Erk: Zararları İspatlandı

Monosodyum Glutamat (MSG) yani Çin tuzu, birçok ülkede kullanımı kısıtlanmış ve Pakistan’da yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘en zararlı yiyecekler’ listesinde yer almaktadır. Bu zararlı madde, anne karnındaki bebeklerden yetişkinlere kadar birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir.

Doğal Gıdalar Tüketilmeli

Çin tuzunun hipertansiyondan obeziteye, sindirim sistemi rahatsızlıklarından beyin ve sinir sistemi hasarlarına, üreme sorunlarından endokrin organ fonksiyon bozukluklarına kadar geniş bir etki alanı bulunmaktadır. Beslenme eğitimi projeleri kapsamında yapılan araştırmalar, çocukların günlük yaşamlarında MSG içeren birçok paketli gıdayı tükettiklerini göstermektedir.

Ayrıca, Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da MSG’ın en çok paketlenmiş ve işlenmiş gıdalarda bulunduğunu belirterek, fast food ürünleri, hazır çorbalar, krakerler ve cipsler gibi ürünlerin MSG içerebileceğini vurgulamıştır.

Prof. Dr. Aydın Türkmen: Bağımlılık Yaratabilir

MSG, gıdalara lezzet katarak kişilerde daha fazla yeme isteği uyandırabilir ve bir tür bağımlılık oluşturabilir. Glutamatın zararlı etkileri, gıdalardaki serbest formunda bulunmaktadır. Aşırı miktarda alındığında ise baş ağrısı, migren, hiperaktivite ve otizme kadar birçok soruna yol açabilir.

Otizme Yol Açabilir

Glutamatın aşırı miktarda alınması, baş ağrısı, istemsiz hareketler, hiperaktivite ve otizme neden olabilir. Ayrıca, Çin tuzunun iskelet kas sistemine zarar verdiği ve kronik böbrek hastalıklarını hızlandırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, MSG içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir.

Related Posts

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?