Çocuklarda süt dişi kaybı tehlikesi: İleride büyük sorunlara yol açabilir

Dr. Öğr. Üyesi Dilara Dinç, süt dişlerinin işlevlerinin sadece diş estetiğiyle sınırlı olmadığını aktardı.

Dinç, “Çocukların ön dişleri gülüşlerinde estetik bir görünüm sağlarken, dil-diş teması sayesinde doğru konuşma gelişimi de sağlanır. Diğer yandan, arka dişler çiğneme işlevini üstlenir ve besinlerin doğru bir şekilde öğütülmesi için oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Arka dişlerin eksikliğinin, çiğneme ve sindirim problemleri oluşturabileceğine dikkati çeken Dinç, şu bilgileri verdi:

“Süt azı dişleri, besinlerin öğütülmesi için en dayanıklı dişlerdir ve bu dişlerin kaybı, gelişim bozukluklarına neden olabilir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu dişlerin korunması gerektir. Arka dişlerin kaybı, besinlerin doğru şekilde çiğnenmemesine ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.”

Dinç, süt dişlerinin sadece çocukluk döneminde değil, daimi dişlerin gelişiminde de önemli bir rehberlik sağladığını anlatarak, “Süt dişleri, daimi dişlerin yön bulmalarına yardımcı olur ve onlara ağız içinde yer açar. Süt dişi kaybı, daimi dişlerin çıkmasında zorluklara neden olabilir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmaması ortodontik tedavi gereksinimlerini artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Dinç, erken yaşlardan itibaren düzenli diş bakımı, diş hekimi kontrolleri ve süt dişlerine özen gösterilmesinin önemini vurgulayarak, bu alışkanlıkların ilerleyen yıllarda ortodontik tedavi gerekliliklerini önlemeye yardımcı olduğunu ve çocukların sağlıklı şekilde büyümesini desteklediğini belirtti.

Her süt dişin çocukların gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Dinç, “Erken kaybedildiğinde yerine koymak için özel tedavi gereklidir. Bu nedenle diş bakımının ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Süt dişleri ve diş etlerinin hastalıkları erken dönemde tedavi edilmelidir. Zaman geçtikçe daha zorlu tedaviler gereklidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir