Yeni Geliştirilen Akıllı Kontakt Lens Görme Kaybına Engel Olacak

Yeni bir akıllı lens, geri döndürülemez görme bozukluklarının erken teşhisinde çığır açmaya hazırlanıyor. Bu inovatif kontakt lens, kablosuz olarak göz tansiyonunu anlık olarak izliyor. Glokoma gibi rahatsızlıklar için bu türden bir sağlık durumu takip sistemi büyük önem taşıyor. Dünya çapında 80 milyon kişi glokoma sorununa sahip. 

Kalıcı görme bozukluğuna neden olabilen glokoma, erken teşhis ve tedavi konusunda ciddi sorunlar yaşanan bir hastalık olarak biliniyor. WMCL (wireless measuring contact lens/kablosuz ölçüm kontakt lens) adı verilen sistem, indüktör kapasite rezistörü adlı bir teknoloji kullanıyor. Bu teknoloji, göz tansiyonunu anlık olarak izleyebilmeyi mümkün kılıyor. 

Düzensiz göz tansiyonu sorunların habercisi olabilir

Yeni kontakt lensler, göz tansiyonunu anlık olarak izliyor ve kaydını tutuyor. Böylece sürekli olarak yüksek ya da düşük göz tansiyonu ya da göz tansiyonunda düzensizlikler hakkında uyarılarda bulunabiliyor. Bu tür durumlar, göz sağlığında ciddi sorunlara işaret edebiliyorlar. 

Çift LCR rezonans sistemi, göz içinde sıcaklık değişimlerini de takip edebiliyor. Lens teknolojilerindeki bu gelişim, göz sağlığının takibi, erken teşhis ve çeşitli göz hastalıklarına önlem alınması için umut verici bir gelişme olarak gözüküyor. Araştırmacıların geliştirmiş olduğu bu prototip, “hava üfleme testi” gibi süreçlere olan ihtiyacı da ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Laboratuvar testlerinde domuz gözlerinde test edilen lensler, 10 ile 49 derece arasında sorunsuz olarak çalışabiliyor.

Related Posts

Akıllı telefonlar tarih oluyor: İşte yerini alacak yeni nesil cihazlar

Yıllar içinde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, yerini bambaşka bir teknolojiye bırakmak üzere gibi görünüyor. Bugün, yarın olmasa da bu değişim tahmin ettiğimizden çok daha yakın olabilir…

Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi

Robotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Biyolojik parçalarla dijital dünya! Bilgisayarların biyolojik sınırları

Avustralya merkezli Cortical Labs’in geliştirdiği CL1 adlı biyolojik bilgisayar, bilim dünyasında yankı uyandırdı. İnsan kök hücrelerinden türetilen nöronlarla çalışan bu sistem, geleneksel silikon tabanlı bilgisayarlardan çok daha az enerji …

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

Apple ilk defa bir oyun stüdyosu satın aldı

iPhone üreticisinin ilk defa oyun stüdyosunu satın alması, Game Center’ın yepyeni bir formatla geri döneceğinin işareti olabilir.