Uzmanlar araştırdı: Parkinson hastalığı, yıllar önce kendini belli ediyor

Parkinson Hastalığı Ses Değişiklikleri ile Erken Belirti Verebilir

Parkinson hastalığının tipik hareket semptomları, yıllar öncesinden yumuşak veya monoton bir ses gibi ince ses değişiklikleri ile kendini gösterebilir. Yapılan araştırmalar, bu ses semptomlarının daha erken ortaya çıktığını ve geliştiren otomatik bir araç ile yüzde 80-90 doğrulukla Parkinson’un erken tespit edilebileceğini göstermektedir.

NTV’de yer alan habere göre Parkinson, beyindeki sinir hücrelerinin kaybı sonucu hareketi etkileyen bir bozukluktur ve titreme, sertlik, hareket yavaşlaması, denge sorunları gibi semptomlarla ilişkilidir.

Arizona Üniversitesi’nden nörobilimciler, Parkinson hastalığının gen etkilerini araştırarak gen aktarıldıktan iki ay sonra, bu geni taşıyan kuşların şarkı söyleme oranının azaldığı, üç ay sonra ise şarkı seanslarına daha az şarkı ile başladıkları gözlendi. Ayrıca, şarkıların yapısı, Parkinson hastalığına benzer şekilde daha kısa ve yumuşak hale geldi.

Providence Saint John’s Sağlık Merkezi’nden araştırmacılar, ses kalıplarını analiz ederek, hastalığı %80-90 doğrulukla tespit edebilen bir araç geliştirdi. Parkinson hastalığının genellikle 70 yaş civarında başladığı ve ilerledikçe hafıza, dil ve muhakeme becerilerini etkilediği saptandı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Murat Yetkin: Suriye’deki üç dış güç; Türkiye, İsrail ve ABD, HTŞ’ye şartlı kredi açtı

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: İbrahim Kalın, 65 bin dolarlık saati imha eder mi?

TIKLAYIN | Wanda Nara’dan sürpriz ayrılık kararı ve Icardi hamlesi

TIKLAYIN | Kanada medyası: Başbakan Justin Trudeau bugün istifa edecek

TIKLAYIN | 82. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu

TIKLAYIN | Spor yazarları, Fenerbahçe-Hatayspor maçını yorumladı: “Galatasaray’ı “yenilmez” yapan bir organizasyonla, başka türlü savaşamazlar”

Related Posts

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir