Türkiye kişisel servet artışında dünya rekoru kırdı

Zürih merkezli UBS Group AG, Küresel Servet Araştırması’na Göre Türkiye’deki Servet Artışını Açıkladı

Zürih merkezli İsviçre bankası UBS Group AG, her yıl düzenli olarak servet araştırması yayımlıyor. Bu araştırma, dünyanın servet trendlerine dair kapsamlı bir bakış sunarak 2024 ve sonrasındaki öngörülerle bireylerin, kurumların ve ekonomilerin zenginleşmesini açıklıyor. Gelişmekte olan ekonomilerdeki yükselişten milyoner sayısındaki artışa kadar birçok önemli noktaya değinilen bu rapor, Türkiye’nin servet büyümesindeki şaşırtıcı artışa da dikkat çekti.

Türkiye’den Şaşırtıcı Servet Büyümesi: 2022 – 2023 Verileri

UBS raporuna göre, Türkiye’de yetişkin başına düşen servet 2022 ile 2023 arasında inanılmaz bir yüzde 157,78 büyüme gösterdi. Bu büyüme, diğer tüm ülkeleri geride bırakarak dikkat çekici bir performans sergiledi. Türkiye’yi yakından takip eden ülkeler ise yaklaşık yüzde 20 artışla Katar ve Rusya oldu. Güney Afrika ve İsrail ise sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 14’ün biraz üzerinde bir büyüme kaydetti.

ABD ve Diğer Ülkelerdeki Büyüme

ABD’de yetişkin başına düşen ortalama servet yüzde 2,5 artarken, bu oran Çin’deki büyümenin üçte biri kadardı ve Norveç ile benzer seviyede gerçekleşti. Birleşik Krallık, yüzde 10’u aşan büyüme oranıyla Avrupa’da lider konumdayken Danimarka yüzde 6’ya yakın bir artışla onu takip etti. Danimarka, bu alanda Hong Kong’un biraz önünde yer aldı.

Türkiye’de Rekor Artış: 2008’den Bu Yana

UBS’in Küresel Servet Raporu’na göre, Türkiye’de 2008 ile 2023 arasında yetişkin başına düşen ortalama servette olağanüstü bir artış yaşandı. Türkiye’de yetişkin başına düşen servet, Türk Lirasıyla ölçüldüğünde inanılmaz bir yüzde 1708 artış gösterdi. Bu artış, Brezilya ve Çin’deki büyüme oranlarını üç katından fazlasıyla geride bıraktı.

Servet ve Milyoner Sayısında Artış Devam Edecek

UBS’in tahminlerine göre, rapora yansıyan verilere göre birçok ülkede yetişkin başına düşen servetin büyümeye devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin küresel servet içindeki payının 2024 yılında yüzde 30’u aşması öngörülüyor. Aynı zamanda, dolar milyonerlerinin sayısında da önemli bir artış bekleniyor.

Küresel Servetin Geleceği: 2028 Öngörüleri

UBS raporuna göre, 2024 yılında gelişmekte olan ekonomilerin küresel servet içindeki payının yüzde 30’u aşması beklenirken, 2028’de bu oranın yüzde 32’ye yaklaşması öngörülüyor. Türkiye’nin dolar milyonerlerinin sayısında da önde olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

2028’e kadar dünya genelinde dolar milyonerlerinin sayısının artması beklenirken, Türkiye’nin bu artışta öncü rol oynaması bekleniyor. Kazakistan, Endonezya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de dolar milyonerlerinin sayısında önemli artışlar bekleniyor.

Kaynak: ekonomim

Related Posts

Denetimler sıkılaşıyor! Gelir İdaresi bilişim alanında onlarca kişiyi işe alacak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bilişim alanında çeşitli unvanlarda görev alacak 81 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirecek. İlgili ilan, Resmi Gazete’de yayımlandı. SİBER GÜVENLİK DİKKAT ÇEKTİ Başkanlık, yazılımcıdan yapay zeka uzmanına kadar 16 …

Alman Bankası’ndan piyasayı sallayacak tahmin!

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran ayı faiz kararını CNBC-e ekranlarında değerlendirdi. Londra temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtlayan Onay, kararın beklentilerle uyumlu olduğunu …

Bir banka emekli maaşı promosyonunu yükseltti

Bankaların emekli müşterilerine yönelik avantajlı kampanyaları sürerken, Yapı Kredi promosyon tutarını artırarak dikkat çekici bir teklif sundu. Banka, SGK emekli maaşını kendisine taşıyanlara 27.000 TL’ye varan nakit ödül imkânı sağlıyor …

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit bırakması ve faiz indirimleri için acele etmeyeceğinin sinyalini vermesinin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,31 düşüşle 9.310,65 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. SEKTÖR ENDEKSLERİNDE NE ÇOK …

Alanya’da hasat başladı, kilosu 100 liraya kadar alıcı buluyor

Alanya’da son yıllarda yaygınlaşan tropikal meyve üretimi, muz ve avokadonun ardından papaya ile çeşitlenmeye devam ediyor. Yöredeki seralarda kontrollü şartlarda yetiştirilen papayalar, olgunlaşma dönemine girmesiyle birlikte toplanmaya başlandı …