Türkiye kişisel servet artışında dünya rekoru kırdı

Zürih merkezli UBS Group AG, Küresel Servet Araştırması’na Göre Türkiye’deki Servet Artışını Açıkladı

Zürih merkezli İsviçre bankası UBS Group AG, her yıl düzenli olarak servet araştırması yayımlıyor. Bu araştırma, dünyanın servet trendlerine dair kapsamlı bir bakış sunarak 2024 ve sonrasındaki öngörülerle bireylerin, kurumların ve ekonomilerin zenginleşmesini açıklıyor. Gelişmekte olan ekonomilerdeki yükselişten milyoner sayısındaki artışa kadar birçok önemli noktaya değinilen bu rapor, Türkiye’nin servet büyümesindeki şaşırtıcı artışa da dikkat çekti.

Türkiye’den Şaşırtıcı Servet Büyümesi: 2022 – 2023 Verileri

UBS raporuna göre, Türkiye’de yetişkin başına düşen servet 2022 ile 2023 arasında inanılmaz bir yüzde 157,78 büyüme gösterdi. Bu büyüme, diğer tüm ülkeleri geride bırakarak dikkat çekici bir performans sergiledi. Türkiye’yi yakından takip eden ülkeler ise yaklaşık yüzde 20 artışla Katar ve Rusya oldu. Güney Afrika ve İsrail ise sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 14’ün biraz üzerinde bir büyüme kaydetti.

ABD ve Diğer Ülkelerdeki Büyüme

ABD’de yetişkin başına düşen ortalama servet yüzde 2,5 artarken, bu oran Çin’deki büyümenin üçte biri kadardı ve Norveç ile benzer seviyede gerçekleşti. Birleşik Krallık, yüzde 10’u aşan büyüme oranıyla Avrupa’da lider konumdayken Danimarka yüzde 6’ya yakın bir artışla onu takip etti. Danimarka, bu alanda Hong Kong’un biraz önünde yer aldı.

Türkiye’de Rekor Artış: 2008’den Bu Yana

UBS’in Küresel Servet Raporu’na göre, Türkiye’de 2008 ile 2023 arasında yetişkin başına düşen ortalama servette olağanüstü bir artış yaşandı. Türkiye’de yetişkin başına düşen servet, Türk Lirasıyla ölçüldüğünde inanılmaz bir yüzde 1708 artış gösterdi. Bu artış, Brezilya ve Çin’deki büyüme oranlarını üç katından fazlasıyla geride bıraktı.

Servet ve Milyoner Sayısında Artış Devam Edecek

UBS’in tahminlerine göre, rapora yansıyan verilere göre birçok ülkede yetişkin başına düşen servetin büyümeye devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin küresel servet içindeki payının 2024 yılında yüzde 30’u aşması öngörülüyor. Aynı zamanda, dolar milyonerlerinin sayısında da önemli bir artış bekleniyor.

Küresel Servetin Geleceği: 2028 Öngörüleri

UBS raporuna göre, 2024 yılında gelişmekte olan ekonomilerin küresel servet içindeki payının yüzde 30’u aşması beklenirken, 2028’de bu oranın yüzde 32’ye yaklaşması öngörülüyor. Türkiye’nin dolar milyonerlerinin sayısında da önde olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

2028’e kadar dünya genelinde dolar milyonerlerinin sayısının artması beklenirken, Türkiye’nin bu artışta öncü rol oynaması bekleniyor. Kazakistan, Endonezya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de dolar milyonerlerinin sayısında önemli artışlar bekleniyor.

Kaynak: ekonomim

Related Posts

Altın yükselişe geçti: Yeniden düşer mi?

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, dün düşüşe geçti Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları yeni haftaya, ABD’den gelen tarım dışı …

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.