Samanyolu’nun 30 katı büyüklüğünde galaksi keşfedildi

Güney Afrika’daki MeerKAT teleskobundan yapılan gözlemle, astronomlar, 3 milyon ışık yılına kadar uzanan ve devasa plazma jetleriyle Samanyolu Galaksisi’nin 30 katı büyüklüğünde yeni bir radyo galaksinin varlığını gün yüzüne çıkardı.

Astronomlar, bu yeni dev galaksiye Afrika yerel dillerinden “isiZulu ve isiXhosa”da “sorun” anlamına gelen “Inkathazo” adını verdi.

Araştırma ekibinden Cape Town Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi Kathleen Charlton, “Yeni galaksiye ‘sorun’ anlamına gelen ‘Inkathazo’ adını verdik çünkü burada olup bitenlerin ardındaki fiziği anlamak biraz zahmetli oldu.” dedi.

Radyo galaksileri, merkezlerinde süper kütleli kara delikler barındıran ve radyo frekanslarında parlayan devasa plazma jetleri yollayan kozmik yapılar olarak tanımlanıyor.

Bu tür galaksilerin 2 milyon ışık yılından daha büyük olanlarına ise “dev radyo galaksileri” (GRG) deniyor.

Inkathazo Galaksisi’nin plazma jetlerinin normalde düz bir şekilde uzanması beklenirken astronomlar, bir jetin şeklinin bükülmüş durumda olduğunu belirtti.

Öte yandan, astronomlar, Inkathazo’nun bulunduğu galaksi kümesinin bu tür dev galaksilerin oluşumunu engelleyen koşullara sahip olması gerektiği ancak Inkathazo’un sıra dışı şekilde büyüdüğünü bunun da yeni soruları akıllara getirdiğini ifade etti.

Ayrıca, MeerKAT teleskobu ile yapılan incelemelerde, Inkathazo’nun plazma yaşlarını haritalandırılarak bazı elektronların gizemli bir şekilde enerji elde ettiği görülürken bunu ise Inkathazo’nun çevresindeki sıcak gazlarla etkileşime giren jetlerin sağlamış olabileceği kaydediliyor.

Araştırmanın sonuçları, Kraliyet Astronomik Derneğinin Monthly Notices dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Akıllı telefonlar tarih oluyor: İşte yerini alacak yeni nesil cihazlar

Yıllar içinde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, yerini bambaşka bir teknolojiye bırakmak üzere gibi görünüyor. Bugün, yarın olmasa da bu değişim tahmin ettiğimizden çok daha yakın olabilir…

Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi

Robotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.