Sahte içkiye dikkat: ‘İlk 24 saat çok önemli’

Sahte İçki Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Farmakolog Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içki kullanımı durumunda yapılması gerekenleri açıkladı.

Prof. Dr. Usta, satın alınan içkinin sahte alkolden yapılıp yapılmadığının tüketilirken anlaşılamayacağını belirtti. Hem metil alkol (metanol) hem de etil alkolün (etanol) renksiz ve kokusuz olduğunu vurgulayan Usta, sahte içkilerde genellikle metanol kullanıldığını dile getirdi. Sahte içki tüketimi durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

’10 DAKİKADA KANA KARIŞIYOR’

Metanolün çok zehirli bir madde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, küçük miktarlarda bile zehirlenmeye yol açabileceğini belirtti. Metanolün kana hızla karıştığını ve vücuttan atılmasının zor olduğunu ifade etti. Metanolün karaciğerde büyük zararlara yol açtığını ve ölümcül olabileceğini aktardı.

Sahte alkollü içkilerin tüketilmesinin ardından ilk 24 saat içerisinde herhangi bir yan etki görülmeyebileceğini ancak bu durumun zehirlenme olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Usta, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini ve gerekli tedavinin yapılması için sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içkilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Sağlıklı yaşam için güvenilir içki tedarikine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?