Mucize otun neredeyse faydalı olmadığı hastalık yok

Doğal ürünler ve şifalı bitkiler son zamanlarda popülerlik kazandı. Ancak bunlara güvenmeden önce doktorunuza danışmanız çok önemli.

Birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu söylenen karnıyarık otu ise merak uyandırdı.

Peki karnıyarık otu nedir?

Karnıyarık otu, Plantaginaceae ailesinden Plantago psyllium L. adlı çok yıllık bir otsu bitkidir.

Dünyada 300’e yakın çeşidi olan karnıyarık otunun 21 çeşidi Türkiye’de yetişmektedir.

Karnıyarık otunun sağlığa faydaları nelerdir?

Karnıyarık otunun tohumları, suda çözünmeyen lifler bakımından zengindir. Bu lifler, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemine fayda sağlar.

Karnıyarık otu kapsülü, kalın bağırsakta dışkının rahat atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, bağırsaklarda iltihap, basur, yara gibi sorunlara yol açan hastalıkların ya da hassas bağırsak sendromunun belirtilerini hafifletir.

Karnıyarık otu, ishal gibi bağırsak bozukluklarının önlenmesinde ve tedavisinde de rol oynar. İshal durumunda, karnıyarık otu suyla karıştırılarak içilebilir.

Karnıyarık otu, karaciğerde kolesterolün metabolizmasını destekler. Böylece, kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.

Karnıyarık otu, şeker hastalığına karşı da koruyucu ve iyileştirici etkiye sahiptir. Pankreas iltihabını azaltır, bağırsakta şeker emilimini yavaşlatır ve kan şekerini dengeler. Ayrıca, insülin ve glukagon hormonlarının salgılanmasını düzenler.

Karnıyarık otu, stresi azaltmaya da yardımcı olur. Stres, depresyon, baş ağrısı, göz yorgunluğu, mutsuzluk, takıntı gibi ruhsal sorunlara neden olabilir. Karnıyarık otu, bu sorunların üstesinden gelmeye katkıda bulunur.

Karnıyarık otu nasıl tüketilir?

Karnıyarık otunun en etkili kısmı, ekstre edilerek ürüne dönüştürülen bölümüdür. Ekstre edilen karnıyarık otu, toz haline getirilir. Karnıyarık otu tozu, doğrudan kullanılabilir, kapsül veya tablet şeklinde alınabilir ya da çay olarak demlenebilir.

Related Posts

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.