Çernobil faciasının üzerinden 39 yıl geçti: Etkileri hala sürüyor!

Çernobil Nükleer Felaketi: Tarihe Geçen Bir Ders

26 Nisan 1986 tarihinde, gece yarısı Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen iki şiddetli patlama, gökyüzünü aydınlattı. Santralde bir test gerçekleştirilecekti ve bu test için güvenlik sistemleri devre dışı bırakıldı.

Planlanmayan bir enerji dalgasıyla karşılaşılması sonucunda acil durum sistemleri devreye giremedi ve 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketi yaşandı. Patlama sonrasında reaktörde sıcaklık 2 bin dereceyi aşarak çevreyi etkileyen şiddetli bir yangın başladı ve dokuz gün boyunca devam etti.

Radyoaktif parçacıklar, sadece iki gün içinde İskandinavya’ya ulaştı ve sağanak yağmurlar ile rüzgarlar aracılığıyla geniş bir alanı etkiledi. Başlangıçta olay gizlenmeye çalışılsa da, patlamanın boyutu kısa sürede dünya çapında yankı uyandırdı. Yıllar içinde kanser vakalarındaki artış ve çevresel zararlar felaketin yıkıcı etkisini gözler önüne serdi.

Çernobil’de dördüncü reaktörün çevresi çelik bir kafesle kapatılmış olsa da bölgedeki radyoaktif kirlilik devam etmektedir. Tarihe “unutulmaması gereken bir ders” olarak geçen Çernobil faciası, insanlığa büyük bir uyarı niteliği taşımaktadır.

Related Posts

Özgür Özel’den İBB soruşturmasına tepki: “Gözaltılarla İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılara tepki göstererek, “İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar.” dedi.

Aşırı sıcaklığa direnen süper metal geliştirildi

Güney Koreli bilim insanları, eksi 196 ile 600 derece arasında gücünü koruyabilen yeni nesil bir alaşım üretti.

Bakan Kurum: İstanbul’da 437 az hasarlı bina tespit ettik

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından incelenen 8 bin 367 binadan 437’sinin az hasarlı olduğu tespit edildi.

Hamas yetkilisinden “5 yıllık ateşkes” açıklaması

Hamas yetkilisi, tüm rehinelerin tek seferde serbest bırakılacağı ve Gazze’de 5 senelik bir ateşkes öngören bir anlaşmaya açık olduklarını söyledi.

Slovenya’da 2. Dünya Savaşı’ndan kalma mühimmat patladı

Slovenya’da 2’nci Dünya Savaşı’ndan kaldığı düşünülen mühimmat patladı. İnşaat çalışmaları sırasında gerçekleşen patlama sonucu iki işçi ağır yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında gerilim büyüyor: Üst üste ikinci saldırı

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir bölgesindeki terör saldırısının ardından, Hindistan ve Pakistan askerleri arasındaki silahlı çatışmalar ikinci gününe girdi. Hindistan, Pakistan’ın askeri karakollarına karşılık verirken, Pakistan yönetimi saldırıyla ilgili bağlantılarını reddediyor. Keşmir’deki gerginlik, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir