Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

AKP Vergi Politikaları Dar Gelirlileri Zorluyor

AKP iktidarının yıllardır devam eden vergi politikaları, dar gelirli vatandaşlar üzerindeki etkisini arttırıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dolaysız vergileri artırma ve dolaylı vergilerin payını düşürme yönündeki çabaları yeterli karşılığı bulamıyor. 2025 bütçesinde, iktidarın vergi istisna ve muafiyetleri aracılığıyla 3 trilyon 5 milyar TL tutarındaki vergi gelirinden vazgeçtiği ortaya çıktı.

Denetim Seferberliği Vergi Gelirlerini Artırmıyor

Vergi gelirlerini artırmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nı (GİB) “seferberliğe” çağıran Şimşek, Organize Sanayi Bölgeleri ve şehirler arası yollarda polis eşliğinde denetim ekipleriyle yeni bir uygulama başlatmayı planlıyor. Ancak 40 bini taşrada olmak üzere toplamda sadece 40 bin 665 personelle çalışan GİB’in, bu kapsamlı denetim yükünü kaldıracak kapasitesi bulunmuyor.

Öte yandan, dolaylı vergilerde herhangi bir indirim öngörülmemesi, yoksul kesimden alınan vergilerin artacak olduğuna işaret ediyor. GİB’in 2024 Faaliyet Raporu’na göre, KDV ve ÖTV’nin toplam vergi gelirlerindeki payı %51,71 iken, diğer dolaylı vergilerle birlikte bu oran %65,9’a yükseldi. Dolaysız vergilerin oranı ise sadece %34,1.

Zenginler Vergiden Muaf, Dar Gelirliler Yük Altında

Son 10 yılda dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki payının %66 olduğu görülüyor. Bu sistemde işsiz, emekli veya asgari ücretli her harcamada zenginlerle aynı oranda vergi öderken; yüksek gelir sahipleri gelirlerinin büyük kısmını vergiden muaf tutabiliyor.

2025 bütçesinde vergi harcamalarından görülen 3 trilyon 5 milyar TL’lik muafiyet ve istisna, iktidarın ekonomik krizin sorumluluğunu kimlere yüklediğini gösteriyor. Bu durum, sadece gelir adaletsizliğini değil, aynı zamanda artan sosyal eşitsizliklerin temel nedenini oluşturuyor.

Ek Bütçe ve Ağır Borç Yükü Bekleniyor

Ocak–Mart döneminde bütçe açığı 702 milyar TL’ye ulaşırken, nisan sonunda bu rakamın 1 trilyon TL’yi bulması bekleniyor. Bu da yıl sonunda hedeflenen 1.9 trilyon TL’lik açığın ilk dört ayda yarı yarıya gerçekleştiği anlamına geliyor. Uzmanlara göre yıl sonunda sapma yaşanması durumunda yeni bir ek bütçe gerekecek.

Mart ayında Merkez Bankası’nın faiz artışıyla birlikte kamu borçlanma faizleri artarken, Hazine, 100 TL’lik borç ödemesi için artık 130-140 TL arasında yeni borç almak zorunda kalıyor.

Vergi Adaleti Sadece Sözde

Zülfikar Doğan’ın ANKA ‘daki değerlendirmeye göre, Şimşek’in vergi adaleti söylemi, gerçek bir vergi reformunu değil günü kurtarma politikalarını içeriyor. 3 trilyon TL’lik vergi ayrıcalıklarına devam edilmesi, iktidarın gerçek anlamda adil bir vergi düzeni oluşturmak istemediğini gösteriyor.

İktidarın vergi politikaları, kaynak arayışında dar gelirli vatandaşları hedef alırken; büyük sermaye gruplarına sağlanan istisna ve muafiyetler kamu bütçesindeki açığı büyütmeye devam ediyor.

Related Posts

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

ABD’de borç limiti için harekete geçme çağrısı

ABD Hazine Bakanı Bessent, borç limiti tedbirlerinin ağustos ayında tükenebileceğini belirterek Kongre’ye çağrı yaptı.

AJet’ten Anneler Günü’ne özel yüzde 40 indirim

Türkiye’nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü’nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir