Bu hastalıklardan muzdaripseniz domatesleri hemen beslenmenizden çıkarın: Sizin için felakete yol açabilirler!

Domatesin Bilinmeyen Zararları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz aylarının ve Türk mutfağının vazgeçilmezi olan domates, genellikle sağlığın bir sembolü olarak kabul edilir. Ancak, bu popüler besin bazı sağlık sorunları olan kişiler için istenmeyen etkilere neden olabilir.

Brightside.me’nin derlediği habere göre, eğer aşağıdaki 7 durumdan birini yaşıyorsanız, domates tüketimini gözden geçirmenizde fayda var.

1. Reflü ve Mide yanması

Domatesin yüksek asidik yapısı, mide rahatsızlıklarına sahip kişilerde mide ekşimesi ve yanma hissine yol açabilir. Mide sorununuz olmasa bile, aşırı domates veya domates sosu tüketimi benzer şikayetlere sebep olabilir.

2. Eklem ağrıları

Domates, içerdiği “solanin” adlı bir alkaloid nedeniyle bazı kişilerde eklemlerde iltihaplanma, ağrı ve şişliğe sebep olabilir.

3. Böbrek sorunları

Domates, yüksek miktarda “oksalat” ve “potasyum” içerir. Bu durum böbrek rahatsızlığı olan kişilerde böbrek taşı oluşumuna ve böbrek fonksiyonlarının daha da kötüleşmesine neden olabilir.

4. Alerjik reaksiyonlar

Domates, histamin açısından zengin bir besindir. Bu durum bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Domates alerjisi olanlarda ise belirtiler daha şiddetli olabilir.

5. Hassas Bağırsak Sendromu (IBS) tetikleyicisi

Domates, hassas bağırsak sendromu olan kişilerde ishal, kramplar, şişkinlik ve gaz gibi belirtilere neden olabilir.

6. Cilt renginde değişim (Likopenodermi)

Domatesin içerisinde bulunan likopen pigmenti, aşırı tüketildiğinde cildin turuncu bir renk almasına neden olabilir.

7. İdrar yolu problemleri

Domates gibi asitli yiyecekler, mesaneyi tahriş ederek idrar yolu sorunlarını artırabilir. Domatesi pişirmenin, durumu düzeltmeyeceğini unutmayın.

Related Posts

Riskli gebelere ‘güvenli destek’ sağlıyorlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gebe Okulu, riskli gebelik geçiren hamilelere eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sunarak bilinçli annelik sürecine destek olup, doğumla ilgili kaygıların azaltılmasını sağlıyor.

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor