Bir not artışı daha: Alman derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Almanya Merkezli Kredi Derecelendirme Kuruluşu Scope Ratings Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli ihraççı ve kıdemli teminatsız borç notlarını “B”den “BB-“ye yükseltti. Aynı zamanda yerel para cinsinden uzun vadeli ihraççı ve kıdemli teminatsız borç notlarını da “B+”dan “BB-“ye çıkardı. Yapılan bu güncelleme sonrasında Scope, Türkiye’nin kredi notu görünümünü “pozitif”ten “durağan”a revize etti.

Scope’nun açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesine etki eden faktörler arasında “Etkili para politikası duruşu, daraltıcı mali politika beklentileri ve sürdürülebilir bir dezenflasyon sürecini destekleyen ılımlı bir ekonomik yavaşlama” gibi unsurlar sıralandı. Ayrıca “Geliştirilmiş makroekonomik politika yapımının kaydı, mevcut politika duruşunu sürdürme taahhüdü ve para, mali ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi” gibi faktörlerin de enflasyonun azalma olasılığını artırdığı belirtildi.

Scope’nun değerlendirmesine göre, Türkiye’nin ekonomik ve finansal yönetiminin güçlenmesi, uluslararası rezervlerin yenilenmesi, ödemeler dengesindeki baskının azalması ve finansal istikrarın artması bekleniyor. Aynı zamanda, enflasyonun düşüş trendinde olması, dış borçtaki istikrarlı azalış ve yabancı sermaye girişlerindeki artışın bankaların bilançoları üzerindeki baskıyı azaltması öngörülen gelişmeler arasında yer alıyor.

Kredi Notu Artışları ve Senaryolar

Türkiye’nin 2024 yılında kredi notunda artış yaşanırken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin ekonomik performansını olumlu bir şekilde değerlendirdi. Fitch, Moody’s, S&P Global Ratings, Capital Intelligence Ratings (CI) ve JCR gibi kuruluşlar Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken, görünümü de revize ettiler.

Scope’nun hazırladığı aşağı ve yukarı yönlü senaryolara göre, Türkiye’nin enflasyon, mali yapı ve uluslararası finansman gibi alanlarda belirli koşullara bağlı olarak farklı gelişmeler gösterebileceği vurgulandı.

Ekonomi Haberleri kategorisinde yer alan bu gelişmeler, Türkiye’nin ekonomik istikrarını ve kredi notunu olumlu yönde etkileyerek uluslararası yatırımcı güvenini artırma potansiyeline sahip.

Related Posts

Altın yükselişe geçti: Yeniden düşer mi?

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, dün düşüşe geçti Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları yeni haftaya, ABD’den gelen tarım dışı …

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.