Belirtilere dikkat! Tükürük bezi taşı hayat kalitenizi düşürüyor olabilir

Tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesindeki tükürük bezlerinde görülüyor ve zamanla büyüyebilir.

Tükürük bezi taşları, tükürük bezlerinde meydana gelen taşlar, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabilmektedir. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, küçük taşların büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine göre değiştiğini ifade ediyor. Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla atılabilirken, büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu müdahaleler, taşın konumuna ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.

Tedavi edilmediği takdirde tükürük bezi taşı hastalığı ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle hastaların tedaviye erken başvurması önemlidir. Hastaların tedaviye erken başvurması gerektiğini vurgulayan Taştan, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme esnasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve acı bir tat olduğunu paylaşıyor. Bu belirtileri gösteren kişilerin bir doktora başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Taştan, “Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilir. Ağız sağlığının korunması tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek adına önemlidir” diyor. Herhangi bir şüphe durumunda uzman doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Ağızdan nefes almak dişleri çürütüyor! Diş gıcırdatanlar da bu gruba dahil

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Ağrı’da karaciğer yetmezliği teşhisi konan 2 yaşındaki çocuk ambulans uçakla Ankara’ya nakledildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde sarılık şikayetiyle hastaneye başvuran 2 yaşındaki Yunus Emre isimli çocuk, yapılan tetkikler sonucu karaciğer yetmezliği (Fulminan hepatit) tanısı aldı. Durumu ağırlaşan minik hasta, annesinden karaciğer nakli yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen ambulans uçakla Ankara’ya sevk edildi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.