Bardak Tutabiliyorsak Onun Sayesinde: Serçe Parmağımızın Haberimizin Bile Olmadığı, Hayat Kurtaran İşlevleri

Serçe Parmak: Görünmez Kahramanımızın Hayatımızdaki Önemi

“Ne kadar önemli olabilir ki?” dediğinizi duyar gibiyiz ama kendisini o kadar hafife almasanız iyi olur.

O zaman elimizin görünmez kahramanı serçe parmağımız olmasaydı neler olabileceğini inceleyelim.

Kavrama gücünde kendisi âdeta küçük dev.

Küçük yani serçe parmağımız kavrama gücümüzün %54’ünü sağlıyor. Özellikle ağır bir şey kaldırırken, sıkıca bir şey tutarken ya da barfiks çekerken bile küçük parmağın katkısı büyük. O olmasan bir su şişesini bile zor tutabilirdik.

İşin diğer ilginç yanı ise kavramada aslında kendisi başrolde ve diğer parmaklar onun yardımcısı. Göze çarpmasa da performansı tam.

Ve onun başına bir şey geldiğinde kavrama gücümüz %33 oranında azalıyor. E az buz bir yüzde de değil.

İşin bir de denge boyutuna gelelim.

Küçük parmağımız olmasa elimizdeki nesneleri düzgün şekilde tutmak ve hareket ettirmek bir kâbusa dönüşebilirdi. Yazı yazarken, telefon tutarken ya da yemek yerken aslında onun desteğine ihtiyaç duyuyoruz.

Tüm bunları serçe parmağınız olmadan yapmayı denediğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Küçük parmağın sosyal yönü de var.

Fiziksel anlamının yanı sıra kültürel anlamda da hayatımızda. Türkiye’de ve bazı ülkelerde bahse girerken kullandığımız serçe parmağımızın başka kültürlerde daha ilginç anlamları var.

Balkanlarda eğer bir erkek serçe parmağının tırnağını daha uzun bırakırsa bu onun bekâr olduğunu anlayabilirsiniz. Hindistan’da ve Endonezya’da bir kişi sadece serçe parmağını kaldırıyorsa tuvalet ihtiyacını olduğunu gösterir.

Tuvalet ne alaka bilmiyoruz ama her kültürde serçe parmağımızın kendine bir anlam bulduğunu görüyoruz.

Kahramanımızı incitmeden, ona iyi bakarak elimizin dengesini korumaya devam.

Kaynaklar: National Library of Medicine, The New York Times, Business Insider

Hadi bunlara da göz atın!:

Related Posts

Yapay zeka ile gelen protez devrimi! Akıllı protezler dikkat çekiyor

Tıp dünyası, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin protez organlarla entegrasyonu sayesinde çığır açan gelişmelere sahne oldu. Yapay zeka destekli protez organlar, hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde …

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Genetikte yeni bir çağ başlıyor: “Sentetik İnsan Genomu” projesi başladı

İngiltere merkezli önde gelen üniversitelerden bilim insanları, “Sentetik İnsan Genomu” (Synthetic Human Genome – SynHG) adı verilen devrimsel bir çalışmaya resmen başladı. Projenin ilk adımı, insan genomunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan tek bir kromozomun genetik kodunun sıfırdan yazılması olacak. Tüm DNA dizilimi öncelikle dijital ortamda tasarlanacak ve ardından laboratuvar ortamında inşa edilecek.

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.