ABD, “tarife” ülkelerinden yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık ithalat yaptı

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife planlarını uygulamaya başlaması, küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici oluyor. Göreve geldikten sonra Çin’e yüzde 10 ilave gümrük vergisi getiren Trump, Kanada ve Meksika’ya yönelik tarifeleri ise şimdilik gündemde tutuyor.

Trump, seçim sürecinde sıkça vurguladığı “Make America Great Again” (MAGA) sloganıyla uyumlu bir şekilde ekonomik ve ticari politikalarını şekillendirirken, ek gümrük vergilerinin küresel ticaret üzerindeki olası etkilerine dair endişeler artıyor. Ayrıca Trump, ABD’den yapılan tüm çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını öngören kararı da imzaladı.

Bu gelişmelerin ardından, Trump’ın tarifelerle hedef aldığı ülkelerin ABD ekonomisindeki konumu ve tarifelerin ekonomik sonuçları merak konusu oldu.

İthalatta Meksika başı çekiyor

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, ABD’nin toplam ithalatı 2024’te önceki yıla göre yüzde 6 artarak 3 trilyon 359,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

ABD’nin ithalatının ülkelere göre dağılımına bakıldığında, 510 milyar dolarla Meksika’nın ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ülkeyi 462,7 milyar dolarla Çin, 422,2 milyar dolarla Kanada takip etti. Bu dönemde yıllık bazda Meksika ve Çin’den yapılan ithalat sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 3 artış kaydederken, Kanada’dan yapılan dış alım ise yüzde 2 azaldı. Böylece, ABD’nin 2024’te yaptığı ithalatın yaklaşık yüzde 42’si Çin, Kanada ve Meksika’dan yapıldı.

Meksika’dan en fazla motorlu taşıtlar ve yedek parça alımı yapıldı

Söz konusu dönemde ABD’nin en çok ithalat yaptığı ülke de Meksika oldu. ABD, bu ülkeden toplamda 137,2 milyar dolarlık motorlu taşıt ve yedek parça, 105,9 milyar dolarlık makine ve ekipman ile 87,6 milyar dolarlık elektrikli makine ve ekipman satın aldı.

Öte yandan, ithalat artışlarına bakıldığında en çok artışın 24,2 milyar dolarla makine ve ekipmanlarında oldu. Bu kalemi, 7,2 milyar dolarla motorlu taşıtlar ve yedek parçalarıyla 2 milyar dolarla elektrikli makine ve ekipmanları izledi.

İthalatın en çok düştüğü kalemler ise 8,2 milyar dolarla mineral yakıtlar, 538 milyon dolarla mobilya ürünleri, 486 milyon dolarla demir ve çelik malzemeleri oldu.

Çin’den en fazla elektrikli makine ve ekipmanları alındı

ABD, küresel ticarette en büyük rakibi olarak gördüğü ve birçok kez “ticaret savaşlarına” girdiği Çin’den geçen yıl 462,7 milyar dolarlık ithalat yaptı. Çin’den yapılan en fazla dış alım kalemini 127,1 milyar dolarla elektrikli makine ve ekipmanlar oluşturdu. Bu sektörü, 85,1 milyar dolarla motorlu taşıtlar ve yedek parçaları, 32 milyar dolarla oyuncaklar, spor malzemeleri ve aksesuarlar izledi.

Öte yandan, değer bazında en fazla ithalat artışı 1,8 milyar dolarla medikal ürünler gerçekleşirken, bunu 1,6 milyar dolarla motorlu taşıtlar ve yedek parçaları izledi.

İthalatın en çok düştüğü kalemler ise 1,3 milyar dolarla oyuncaklar, spor malzemeleri ve aksesuarları, 760 milyon dolarla makine ve ekipman ile 254 milyon dolar demiryolu ve tramvay araçları ile hat donanımları oldu.

Kanada’dan en fazla mineral yakıtlar ithal edildi

ABD, Trump’ın ilave gümrük vergisi uygulamayı planladığı Kanada’dan geçen yıl 422,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Kanada’dan en çok ithal edilen ürünlere bakıldığında ise ilk sırada 131 milyar dolarla mineral yakıtlar yer aldı. Bu ürünü, 50,8 milyar dolarla motorlu taşıtlar ve yedek parçaları, 30,3 milyar dolarla makine ekipmanları takip etti.

Bu ülkeden sağlanan ithalatta en fazla artış 1,4 milyar dolarla mineral yakıtlarda görüldü. Bunu, 1,3 milyar dolarla hava ve uzay taşıtları ve parçaları izledi.

ABD’nin, Kanada’dan ithalatında en çok düşen kalemler ise 5,6 milyar dolarla demir yolu ve tramvay araçlar, 3 milyar dolarla değerli taşlar, metaller ve taklit mücevherler ve 1,6 milyar dolarla makine ekipmanlar olarak sıralandı.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Külliye’deki ilk 5G uygulaması

Türk Telekom, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden ilk 5G yayınını gerçekleştirdiğini duyurdu.

İsrail bu sefer sert kayaya çarptı: Ahmed Şara ‘hesap verecekler’ diyerek açık açık meydan okudu

Suriye topraklarına saldırıp, Dürziler üzerinden karışıklık çıkarmaya çalışan İsrail’e karşı net bir duruş sergileyen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, ülke genelindeki güvenlik durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, sivillerin güvenliğini tehdit eden her türlü unsura karşı önlemlerin alınıp, gerekli tedbirlerin uygulanacağını vurguladı. Şara “Halkımız endişelenmesin. Sivillere zarar verenler, ağır bedeller ödeyecek” şeklinde konuştu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

Kırmızı gül fiyatları neden yükseldi?

Anneler Günü yaklaşırken çiçekçilerin ve online satış platformlarının en çok talep gören ürünü yine kırmızı gül oldu. Ancak bu yıl kırmızı gül fiyatları tüketiciyi şaşırtacak seviyelere ulaştı. İnternetteki bazı çiçek sitelerinde 11 adet gülden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir