“`html
İngiltere ve AB Arasında Tarihi Bir Anlaşma İmzalandı
İngiltere, 2038 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) ile sağladığı balıkçılık haklarının yanı sıra, AB’nin bitki ve hayvan sağlığı yönetmeliklerine uyum sağlamayı ve Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarını kabul etmeyi taahhüt etti. Ayrıca iki taraf arasında savunma alanında da bir mutabakat sağlandığı belirtilirken, “Genç Hareketliliği” konusundaki görüşmelerin ilerleyen dönemlerde devam etmesi bekleniyor.
Lancaster House’da gerçekleştirilen İngiltere-AB zirvesinde açıklamalarda bulunan Starmer, “Bu toplantı, ilişkilerimizde yeni bir dönemi başlatıyor” ifadesini kullandı. Starmer, ülkesinin çıkarları doğrultusunda iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Artık geçmişe değil, geleceğe odaklanma zamanıdır” mesajını verdi.

AB, İngiltere ile gerçekleştirdiği ilk zirve öncesinde, Londra’nın Birliğin savunma programlarına katılma imkanını açacak bir anlaşmaya vardı. Bir AB yetkilisi, bu gelişmenin İngiltere ile ilişkilerde yeni bir döneme geçiş olduğunun altını çizdi ve Londra’nın “bir komşu, bir müttefik ve küresel bir ortak” olarak konumlandığını belirtti.
‘OMUZ OMUZA, EL ELE’ ÇALIŞMA VURGUSU
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, iki tarafın iş birliği sürecinin “omuz omuza, el ele” yürütüleceğini belirterek, bu tarihi günün Londra ve AB ilişkileri açısından önemine değindi. Von der Leyen, ekonomik iş birliğinin yanı sıra kültürel ve toplumsal etkileşimlerin artmasını umduklarını kaydetti.
İngiltere-AB zirvesinin açılışında konuşan von der Leyen, “Şimdi yeni bir sayfa açıyoruz. Bu dönem, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir süreçte özellikle büyük bir önemli taşıyor” dedi.
İngiltere’nin AB İlişkileri Bakanı Nick Thomas-Symonds, imzalanan anlaşmayı “tarihi bir adım” olarak değerlendirirken, Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, anlaşmayı 10 üzerinden 8 puanla değerlendirdi. Reynolds, anlaşmanın İngiltere için daha iyi olabileceğini ifade etti.

Görüşmelerle ilgili bilgileri paylaşan kaynaklar, müzakerelerin son dakikalara kadar süregeldiğini ve her iki tarafın da iyi niyetle hareket ettiğini belirtti. Sonuçların hem AB hem de İngiltere için son derece olumlu olduğunu ifade ettiler.
MUHALEFETTEN SERT TEPKİLER
Eski Brexit Bakanı Lord Frost, hükümeti “İngiliz balıkçılarına ihanet etmekle” suçladı. Brexit’in öncülerinden olan Reform UK lideri Nigel Farage, bu kararın “İngiltere balıkçılık sektörünün sonunu” getirileceğini ileri sürdü.
Muhafazakar Parti’nin kıdemli ismi Victoria Atkins, balıkçılık endüstrisinin “feda edildiğini” savunurken, İskoç Muhafazakar Parti lideri Russell Findley, Starmer’i ‘ihanetle’ suçladı ve anlaşmaya karşı duracaklarını belirtti.
Eski Başbakan Liz Truss, anlaşmanın gelecekteki seçimlerden sonra iptal edilmesi gerektiğini savunarak, “(Bu anlaşma) hiç bir hükümeti bağlamaz” ifadelerini kullandı. Reform UK yetkilisi Richard Tice, iktidara gelmeleri durumunda bu kararı geri alacaklarını duyurdu. Muhafazakar Parti lideri Kemi Badenoch ise anlaşmayı eleştirerek, İngiltere’nin tekrar Brüksel’in sözünü dinleyen taraf haline geldiği uyarısında bulundu.

Farage’ın partisi olan Reform UK, 1 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde tarihi başarı elde ederek, 677 temsilci çıkardı ve seçimlerin galibi oldu.
‘BREXIT’İN SONUNUN BAŞLANGICI’
Muhafazakar Parti’nin eski içişleri bakanı Suella Braverman, bu anlaşmanın “Brexit’in sonunun başlangıcı” olduğu görüşünü dile getirirken, hükümetin balıkçılık hakları konusundaki “teslimiyetinin” af edilemez olduğunu savundu.
Braverman, X platformunda paylaştığı mesajda, “Bu anlaşma bir teslimiyettir. Hükümet, balıkçı topluluğumuzu hayal kırıklığına uğrattı. Bu durum özellikle kıyı topluluklarımız ve balıkçılarımız için affedilemezdir. İngiliz halkı bunu unutmayacaktır. Bu, Brexit’in sonunun başlangıcı” ifadelerini kullandı.
STARMER’E ELEŞTİRİLER ARTYOR
İşçi Partisi içinden de Starmer’e yönelik eleştiriler yükseldi. Eski milletvekili Barones Hoey, bu anlaşmanın Reform UK’ye destek sağlayacağını ileri sürdü. Bazı İşçi Partili milletvekilleri, bu mutabakatın İngiltere için zararlı olduğunu belirterek Starmer’i eleştirdi.
İskoç Balıkçılar Federasyonu, Starmer’in anlaşmasını “İskoç balıkçıları için bir tehdit” olarak tanımladı.

İngiltere, 1973 yılında AB’ye üye olmuş ve 31 Ocak 2020’de resmi olarak Birlikten ayrılmıştır. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 5 Temmuz 2024’te göreve geldiğinde Brüksel-Londra ilişkilerini olumlu yönde geliştirmek için çalışmalara başlamıştır.
ANLAŞMA METNİ BASINA SIZDI: SAVUNMA ALANINDA KRİTİK KARARLAR
The Telegraph tarafından sızdırılan anlaşma metnine göre, güvenlik alanında ortak iş birliği konusunda yeni kararlar alınmıştır. Taraflar, Ukrayna’ya destek, savunma sanayisi işbirliği, askeri malzeme tedarikinin artması ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapmayı kararlaştırdı. Ayrıca, deniz güvenliği konusundaki iş birliğini güçlendirme hedefindedirler.
AB ve İngiltere, suçla mücadelede etkinliği artırmak için Europol ile olan ilişkilerini güçlendirecek. Parmak izi, DNA ve suç kayıtlarının paylaşılması genişletilecek ve aile hukuku da dahil olmak üzere medeni ve ticari konularda yargı işbirliği artırılacak.

AB, mart ayında 2030’a kadar savunma harcamalarını artırmayı, yatırımlarını ve üretimini geliştirmeyi ve ortak savunma projelerine kaynak ayırmayı hedefleyen bir strateji benimsemiştir. “SAFE” adı verilen bu strateji, üye ülkelerin yanı sıra güvenlik ve savunma alanında ortaklık anlaşması yapılan ülkeleri de kapsamaktadır. AB; Norveç, Moldova, Güney Kore, Japonya, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile güvenlik ve savunma iş birlikleri geliştirmiştir.
GENÇLER İÇİN ÖZEL HUSUSLAR
Anlaşmanın en dikkat çekici bölümlerinden biri, gençler için geliştirilmiş programlar oldu. AB ve İngiltere, gençlerin iş, eğitim ve seyahat imkanlarından yararlanabilmesi adına özel bir vize programı oluşturacak. Ayrıca, İngiltere’nin Erasmus+ programına yeniden katılımı için müzakereler başlayacak.
Telegraph’ın ele geçirdiği metinde ayrıca enerji alanında önemli adımlar atılması planlandığı ifade ediliyor. Buna göre, İngiltere’nin AB elektrik pazarına katılımı göz önünde bulundurulacak. Taraflar, tarım ve gıda ürünlerinin dolaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Ortak Sağlık ve Bitki Sağlığı Çalışma Grubu da oluşturacak.
DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE KARARI
Anlaşmanın önemli maddeleri arasında düzensiz göçle mücadele yer alıyor. Metne göre, insan kaçakçılığıyla mücadelenin etkinliği artırılacak, sınır güvenliği sağlanacak ve taraflar, üçüncü ülkelere iadeler konusundaki iş birliğini güçlendirecek. Vize suistimallerinin önlenmesi için de ortak çalışmalar yapılacağı kaydedildi.
Henüz kamuoyuna açıklanmayan anlaşmanın tam metni, tarafların Windsor Çerçevesi’ne bağlılıklarını teyit ettiğini göstermektedir. Uzmanlar, bu anlaşmanın İngiltere ve AB ilişkilerinde yeni bir dönemi müjdelediği görüşündedir.
“`