Uzayda hayatta kalabilen Tardigradlar ‘fıçı haline’ geliyor

CNN’in haberine göre, Amerikalı bilim insanları, kanser ve yaşlanma gibi olumsuzluklarla ilişkilendirilen serbest radikal grupların, tardigradları “fıçı hali”ne geçirdiğinden şüphelendi.

Hipotezlerini test etmek için tardigradların üzerine peroksit damlatan bilim insanları, oksijen radikallerinin “sistein” amino asidine bağlanarak tardigradlara “fıçı haline geçme” sinyali verdiğini tespit etti.

Araştırmanın yazarlarından Amanda Smythers, önceki çalışmalarda, tardigradların serbest oksijen radikallerinden korunmak için “fıçı haline” geldiği varsayılırken, yeni çalışmada geri döndürülebilen süreç sayesinde türün zorlu şartlarda hayatta kaldığını aktardı. Bilim insanları, sonuçların, koruyucu bir kabuk oluşturabilecek itfaiye teçhizatı veya kemoterapi ilaçlarının üretiminde kullanılabileceği bilgisini paylaştı.

Araştırmanın sonuçları, “Plos One” dergisinde yayınlandı.

TARDİGRADLAR, FIÇI HALİNDEYKEN 8 BACAĞINI VE KAFASINI GÖVDESİNE GÖMÜYOR

Tatlı ve tuzlu sular, nemli bitkiler ve kumda yaşayan tardigradlar, aylarca sıfırın altında 190 derece soğukta, yüksek tuz derişiminde, vakumda ve uzayda hayatta kalabiliyor.

Normal boyutları 0,5 ila 1,5 milimetre olan tardigradlar, “fıçı hal”ine girdiğinde 8 bacağını ve kafasını gövdesine gömüyor, vücutta depoladığı su miktarını azaltıyor ve metabolik faaliyetlerini normal düzeyin yüzde 1’ine düşürüyor.

Related Posts

Sürdürülebilir Çevre Teknolojileri Öncüsü Baktek Çevre Teknolojileri Üçüncü Tur Yatırım Aldı

Avrupa Komisyonu’ndan üç kez “Mükemmeliyet Mührü” kazanmış patentli BioGuy II cihazıyla dünya genelinde sürdürülebilir çevre teknolojileri üreten Baktek, Pragma Capital Partners’ın (PCP) Teknoloji Fırsatları Fonu’ndan ikinci kez yatırım aldı. Yeni …

Karşıyaka’da Ferdi krizini Ergüllü çözdü

TFF 3’üncü Lig’de üst üste ikinci kez Play-Off’tan 2’nci Lig hedefine ulaşamayan Karşıyaka’da takımın altyapı patentli yıldızı Ferdi Burgaz’ın serbest kalmasını Başkan İlker Ergüllü önledi.

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…