Riskli gebelere ‘güvenli destek’ sağlıyorlar

Trabzon Hastanesi Gebe Okulu, Anne Adaylarına Doğum Sürecine Hazırlık Eğitimleri Veriyor

Trabzon ve çevre illerden riskli gebelere hizmet veren hastanenin bünyesindeki okulda, anne adaylarına beslenme, egzersiz, doğum sürecine hazırlık, doğum sancısıyla baş etme yöntemleri, lohusalık ve yenidoğan bakımı ile emzirme konularında eğitimler veriliyor. Uzman ebe, kadın doğum uzmanı, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi sağlık çalışanları tarafından verilen eğitimlerle doğuma dair kaygı ve korkuların azaltılması, annenin bedenine güveninin artırılması ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Gebe okulu, bilinçli annelik sürecine destek olmanın yanı sıra doğum korkularının azaltılması ve sezaryen oranlarının düşürülmesinde önemli bir rol oynuyor.

Doğurganlık Hızı Düşüşte, Sezaryen Oranları Yüksek

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Songül Aktaş, Türkiye’deki doğum oranları hakkında açıklamalarda bulundu. Aktaş’a göre, OECD ülkeleri arasında Türkiye, sezaryen ile doğum oranlarında birinci sırada yer alıyor. Aktaş, medikal gereklilik olmadıkça sezaryenin anne ve bebek için risk oluşturabileceğine dikkat çekerek, Türkiye’de doğurganlık hızının istenen seviyenin oldukça altında olduğunu belirtti. Bu durumun nüfus açısından risk teşkil ettiğine vurgu yaptı.

Aktaş, İskandinav ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin geride kaldığını, doğum korkularını azaltarak ve doğal doğumu teşvik ederek bu durumu düzeltebileceğimizi savundu. Gebe okullarının yaygınlaştırılması konusunda ise ivedilikle adım atılması gerektiğini belirtti.

Gebe Okulları Riskli Gebelere Destek Oluyor

Aktaş, Trabzon’daki Gebe Okulu’nun oldukça donanımlı olduğunu ve diğer illerden gelen riskli gebelere de hizmet verdiklerini ifade etti. Riskli gebeliğin anneler üzerindeki stresi ve korkuyu artırdığını belirten Aktaş, sağlık profesyonellerinin bu konuda yönlendirici ve destekleyici rol oynamasının önemine vurgu yaptı. Gebe okullarının sezaryen oranlarının düşürülmesinde önemli bir rol aldığını ve Sağlık Bakanlığının normal doğumu teşvik etme planına destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Aktaş, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gebe Okulu’nda hem riskli gebelere hem de diğer gebelere güvenli destek hizmeti verildiğini belirtti. Gebe okullarının yaygınlaştırılmasıyla annelerin doğum süreçlerine daha bilinçli ve güvenli bir şekilde hazırlanabileceğini söyledi.

Related Posts

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.