CHP’li Sarıbal: ‘Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli’

Orhan Sarıbal: Saray İktidarı Hayvancılığı Bitirmeye Yeminli

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yapma yetkisi vermesine yönelik açıklamalarda bulundu. Sarıbal, “Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli. 12 milyar dolar ödendi, ancak bu yeterli gelmedi” ifadelerini kullandı.

4 Yılda 6,6 Milyon Hayvan Azaldı

Sarıbal, 2021 yılından bu yana Türkiye’deki hayvan varlığının 6,6 milyon baş azaldığını belirterek, 2024 yılı itibarıyla canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1 milyar dolar harcandığını vurguladı. Bu duruma rağmen et fiyatlarında yaşanan artışın engellenemediğini ve halkın ucuz ete erişiminde zorluk çektiğini söyledi.

2024 yılında Türkiye’nin 423 bin baş canlı hayvan ve 81 bin ton kırmızı et ithal ettiğini belirten Sarıbal, bu ithalat için 1 milyar 235 milyon dolar yani 39 milyar TL ödendiğini dile getirdi. Sarıbal, et fiyatlarındaki yüksekliğe değinirken, ithalat sonucunda Güney Amerika’daki Uruguay ve Brezilya gibi büyük sığır işletmeleri ile Avrupa’daki büyük şirketlerin kar elde ettiğini belirtti.

Ayrıca, 2024 yılında Türkiye’ye 50 bin baş küçükbaş hayvan ithal edildiğini ve bunun yaklaşık 43 bininin Suriye’den geldiğine dikkat çeken Sarıbal, son 10 yılda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatının yapıldığını ve karşılığında 12 milyar dolar ödendiğini hatırlattı. Sarıbal, ithalatın kırmızı et fiyatlarını düşürmediğini ve halkın ucuz et tüketememesinden endişe duyduğunu belirtti.

Son olarak, Sarıbal, 2024 yılında yapılan ithatata rağmen et üretiminin %11,7 oranında azaldığını vurgulayarak “Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği defalarca ortaya çıkmasına rağmen bu kısır döngünün sürdürüldüğünü” ifade etti. Sarıbal, “Sonuç olarak, hayvan varlığımız azalırken dışa bağımlılığımız artıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, 34 ilde 16 meyve türünü etkileyen zirai don olayının ardından ağaçlara nasıl bakım yapmaları gerektiğine dair çiftçilere öneri ve uyarılarda bulundu.

Çin’den uyuşturucu kimyasallar için ABD’ye taviz sinyali: Ticaret savaşı yumuşayabilir

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerilimini azaltmak isteyen Pekin yönetiminin, fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını denetleme sözüyle Washington’la müzakereye kapı araladığı ileri sürüldü. Çinli Bakan Vang’ın, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

Köylünün merası yatırıma açılıyor: Yeni yönetmelikle neler değişecek?

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler için kritik bir adım atıldı. Mera alanlarının tahsis amacı, enerji ve turizm projeleri için değiştirilebilecek. Yeni yönetmelik, kırsal alanların ticari kullanımı için kapıyı aralıyor.

Bakanlık harekete geçti: ‘Gizemli kutu’ya inceleme

Sosyal medyada içeriği önceden belli olmayan, ‘Sürprizlerle dolu bir paket’ anlamına gelen, ‘Gizemli Kutu’ satışlarına yönelik şikayetler artarken, Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında inceleme başlatıldı.

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir