BDDK’ya şikâyet yağdı: Faizsiz konut şirketlerinde 240 bin TL tuzağı

Tasarruf Finansman Şirketlerine Rekor Şikâyet: Vatandaşlar Mağdur Oluyor!

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine karşı gelen şikâyetler artıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) yapılan şikâyetlerde, vatandaşlar son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE ETMELERİ GEREKİYOR AMA…

Bazı şirketler, örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için vatandaştan sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Ancak eğer vatandaş başvurudan vazgeçmek isterse, 14 gün içerisinde bu ücreti iade etmeleri gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar vaadedilen süreçte kurada çıkmama gibi sorunlarla karşılaşıyor.

VATANDAŞLARIN HAKLARI

Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman sağlama hakkı veren tasarruf finansman şirketleri müşteriden organizasyon ücreti alabilir. Bu sözleşmeler faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenmektedir.

ORGANİZASYON ÜCRETİ NEDİR?

Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman faaliyeti ve fon yönetimi karşılığında şirkete ödediği tutardır.

Cayma hakkını kullanan müşterilere en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dahil olmak üzere tüm tutarın iade edilmesi zorunludur. Ancak 14 günlük süreyi aşan başvurularda şirket iade yapmayabilir. Bu gibi durumlarda noter onaylı dilekçe ile başvuruyu güvence altına almak mümkündür.

ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI

Çekilişlerin noter huzurunda yapılması zorunlu değildir, ancak genellikle noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilir. Bu uygulama, müşterilere güven vermek amacıyla önemlidir.

KURADA ÇIKMA GARANTİSİ VAR MI

Kurada belirli bir vade garantisi olabilir, ancak bazı müşteriler bu süre içinde hak ettikleri ödemeleri alamayabilir ve uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

ÖDEME DURDURULDUĞUNDA NE OLUR

Müşteri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumlar mağduriyetlere neden olabilir.

2021’DE 21 ŞİRKETİN KAPATILMASI

Hükümet, 2021’de faizsiz finansman sisteminde sorunlar yaşayan ve müşterilere hizmet sunmayan 21 şirketi kapatma kararı almıştı. Kapatılan şirketler, topladıkları paralar karşılığında vaat ettikleri hizmetleri sağlayamamıştı. Bu durum, sektörde denetim eksikliğini ve düzenlemelerin önemini gözler önüne serdi.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Külliye’deki ilk 5G uygulaması

Türk Telekom, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden ilk 5G yayınını gerçekleştirdiğini duyurdu.

İsrail bu sefer sert kayaya çarptı: Ahmed Şara ‘hesap verecekler’ diyerek açık açık meydan okudu

Suriye topraklarına saldırıp, Dürziler üzerinden karışıklık çıkarmaya çalışan İsrail’e karşı net bir duruş sergileyen Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, ülke genelindeki güvenlik durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, sivillerin güvenliğini tehdit eden her türlü unsura karşı önlemlerin alınıp, gerekli tedbirlerin uygulanacağını vurguladı. Şara “Halkımız endişelenmesin. Sivillere zarar verenler, ağır bedeller ödeyecek” şeklinde konuştu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

Kırmızı gül fiyatları neden yükseldi?

Anneler Günü yaklaşırken çiçekçilerin ve online satış platformlarının en çok talep gören ürünü yine kırmızı gül oldu. Ancak bu yıl kırmızı gül fiyatları tüketiciyi şaşırtacak seviyelere ulaştı. İnternetteki bazı çiçek sitelerinde 11 adet gülden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir