Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp Krizi Ve Sağlıklı Yaşam

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri dünya genelinde artış gösteren ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı stres, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıksız yaşam tarzları, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek ciddi tehditler oluşturmaktadır.

Kalp krizlerinin yaşanma sıklığına bakıldığında, neredeyse yarısının 50 yaşından önce gerçekleştiği ve bu vakaların %25’inin ise 40 yaş altında meydana geldiği görülmektedir. Özellikle 45 yaş ve üzerindeki bireylerde kardiyovasküler hastalıkların yaygınlığı oldukça yüksektir. Her yıl dünya genelinde 18 milyon insan, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmektedir ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kalp damar hastalıklarını ölüm ve engellilikle ilgili en önemli sebep olarak göstermektedir. Türkiye’de ise, ölümlerin yaklaşık %33,4’ünün kalp-damar hastalıklarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Kalp krizinin belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrı tipik olarak baskı ve ağırlık hissi şeklindedir ve bazen vücudun farklı bölgelerine (sol kola, boyna, omuzlara, sırt ve karına) yayılabilir. Bunun yanı sıra, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin diğer belirtileri arasındadır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, özellikle kadınlarda belirtiler daha az belirgin olabilir.

Kalp Krizi Çoğunlukla Sabahları Meydana Gelir

Uzmanlara göre, kalp krizleri genellikle sabah saatlerinde yaşanmaktadır. Harvard Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırma, sabah saatlerinde meydana gelen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerine kıyasla %20 daha fazla kalp dokusu ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sabahları, kalp krizine yol açabilen kan pıhtılarını engelleyen hücrelerin daha az olması, sabahları kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Uzmanlar, sabahları yoğun egzersiz yapmanın kalp krizine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Özellikle yetersiz uyku, stres altında olma veya susuz kalmış olma durumlarında bu risk daha da artmaktadır. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizinin ertelenmesi gerektiğini ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığını korumada önemli rol oynadığını belirtmektedir. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece 7 saatten az uyuyan bireylerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?