Erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu

Assos Antik Kenti’nde Erken Osmanlı Dönemine Ait Hamam Bulundu

Antik Çağ’da “Troas” olarak adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ile yamaçlarını kapsayan alanda, Yunanistan’ın Midilli Adası’nın karşısında kurulan kent, asırlar boyunca kesintisiz birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.

Assos Antik Kenti’nde ABD’li arkeologların 1800’lü yıllarda ilk kez gerçekleştirdiği kazılara, uzun bir aranın ardından 1981’de yeniden başlandı. Bölgede Türk bilim insanlarınca 44 yıldır kazı yürütülüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda kazıya devam ettiklerini söyledi.

2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının başlatmış olduğu Geleceğe Miras Projesi kapsamında Assos’ta en uzun kazı sezonunu tamamladıklarını belirten Arslan, kazıları aralık ayının sonuna kadar devam ettirdiklerini ifade etti.

Bu süreçte Assos’taki kazı çalışmalarının kentin farklı noktalarında yürütüldüğüne ve önemli buluntulara ulaşıldığına işaret eden Prof. Dr. Arslan, “Bunların ilki Athena tapınağında bulundu. Akropoliste bu alanın kullanımına ilişkin araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar sırasında da caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam bulundu. Bu hamamın özelliği, gerek ‘cehennem’ dediğimiz alttan ısıtma sistemleri, gerekse suyun kullanılması gibi bütün bu teknik konuların çok iyi anlaşılmasına imkan veren bir örnek. Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Nurettin Arslan, hamamda özellikle soyunma bölümü denilen bölümdeki zeminde kullanılan bir mermer parçasının bilim dünyası için ayrı bir önem taşıdığına işaret etti.

Bu mimari parçada bir yazıtın yer aldığını anlatan Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:

“Bu yazıt milattan sonra 480 yılına tarihleniyor ve İmparator Zeno iktidarına denk geliyor. Yazıtta anlatılanlar arasında vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi konularında çok fazla bilgi içeriyor ve bu yazıtın çözümleme süreci devam ediyor. Bittiği zaman da burada anlatılanlar bilim dünyasına tanıtılacaktır.”

Arslan, hamamdaki buluntuların da çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Bunlar birkaç tane 1. Murat dönemine ait sikke ve birkaç seramik parçası. Aynı zamanda da bu hamamın yapım tekniği planı tipik olarak erken Osmanlı dönemi hamamını yansıtıyor. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14’üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz.”

Related Posts

KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHLERİ || Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı?

Bayram tatili günleri ve takvimi, yaklaşan 2025 Kurban Bayramı ile vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün, ne zaman başlıyor sorusu, merak edilen konu başlıklarından biri. 2025 Kurban Bayramı, bu sene Haziran ayında idrak edilecek. Yılın ikinci dini bayramı arefe günü ile 4,5 gün sürüyor. Ancak geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 9 gün tatil ilan edilmişti. Kurban Bayramı, uzun resmi tatillerden biri. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı da sorgulanıyor. Bayram tatili hazırlıklarını ve planlarını şimdiden yapmak isteyenler Kurban Bayramı tarihi ve günleri araştırmalarına hız kazandırdı. Peki Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı? Kurban Bayramı ne zaman 2025? İşte Kurban Bayramı günleri ve takvimi…

Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan Pakistan savaşı, bölgedeki savaşı yakından takip eden pek çok kişi tarafından nedenleri ile gündemde yer alıyor. Temelleri 1947 yılına dayanan Hindistan Pakistan savaşı, Keşmir bölgesindeki değerli madenler ve nüfusun çoğunluğunun Müslüman olması gibi etmenler dolayısıyla iki ülke arasında çeşitli fikir ayrılıklarını ortaya koyuyor. Hindistan, Keşmir bölgesini kendi toprağı olarak görürken, Pakistan ise Müslüman nüfusunu işaret ederek bu görüşü reddediyor. İşte, Hindistan Pakistan neden savaşıyor sorusuna yönelik detaylı bilgiler ve Keşmir sorunu hakkında bazı bilgiler

HIDIRELLEZ DUASI: Hıdırellez dilek duası nasıl edilir, ne zaman, kaç kere okunmalı? Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur, neler söylenir?

Hıdırellez duası yada dilek dileme duası, takvimlerin 5 Mayıs’ı göstermesiyle beraber yeniden gündeme geldi. Baharın habercisi olarak bilinen Hıdırellez’de çeşitli dilek, dua ve ritüeller gerçekleşiyor. Tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeleyen Hıdırellez’de dilek duası isteklerini gerçekleştirmek isteyenler tarafından edilecek. Gül ağacına para asma, nohut, fasulye ekme gibi ritüeller en yaygın Hıdırellez gelenekleri arasında yer tutuyor. Peki, Hıdırellez duası nasıl edilir, nasıl edilir, kaç kere okunmalı? İşte, Hıdırellez dilek duası hakkında detaylı bilgiler.

INSTAGRAM 5 MAYIS RAPORU || Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte 24 saatlik güncel tablosu

Instagram 5 Mayıs Pazartesi günü hata tespit raporu yayınlandı… Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması Instagram’da erişim ve güncelleme sorunu yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Son 24 saat içerisinde arıza tespit raporuna göre büyük bir aksama kaydedilmedi. Peki, bugün Instagram’da bir aksama var mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) bahar dönemi ara sınav sonuçları için öğrenciler bekleyişini sürdürüyor. 19-20 Nisan tarihlerinde tamamlanan sınavların ardından gözler sonuç takvimine çevrildi. Peki, AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

İstanbul’daki okullarda yarın ilk ders: Afet eğitimi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin “Afet Farkındalık Eğitimi” olarak işlenmesine karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir