Sivas’ın 60 yıllık anıtı, “Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı”nın yenilenmesi için çalışma başlatıldı

Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı’nın Tarihi Yeniden Canlandırılıyor

Sivas’ın tarihi dokusunu simgeleyen “Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı”, 60 yıl önce halkın yardımlarıyla inşa edilmiş önemli bir yapıdır. Turuncu renkteki taşlardan yapılan bu anıt, Sivas Kongresi’nin ruhunu yansıtan detaylarla donatılmıştır. Ancak yılların etkisiyle aşınan anıt, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından yenilenmek üzere ele alınmıştır.

Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı’na Yeniden Can Veriliyor

Atatürk’ün 1919’da Cumhuriyet’in temellerini attığı Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapan Sivas, Anıtı ve Kongresi ile anılmaktadır. 60 yıl önce yapılan bu anıt, Sivas’ın simgelerinden biri haline gelmiştir. 1964 yılında kurulan “Sivas Kongresini Abideleştirme Derneği” tarafından inşa edilen bu anıt, Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Durakoğlu’nun liderliğinde hayata geçirilmiştir.

  • Sivas’ın Tanıtımı İçin Önemli Bir Eser: Anıt Taşları

4 Eylül 1919’da gerçekleşen tarihi kongrenin yapıldığı Sivas Lisesi yakınlarında bulunan anıt alanı, turuncu renkteki taşlarla donatılmıştır. Bu taşlar, Sivas’a özgü kırmızı ve kahverengi tonlardaki taş ocaklarından temin edilmiştir. Bugün Atatürk Anıtı olarak bilinen bu yapı, Sivas’ın tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.

  • Anıtta Zamanı Geri Saran Detaylar

Anıtın taş sütununda, kongre sürecindeki detaylar farklı boyutlarda ve renklerde tasvir edilmiştir. Anadolu kadınlarını simgeleyen bir rölyef ve birlik beraberlik vurgusu yapan detaylar, anıtın özgün yapısını korumaktadır. Yıllar içinde aşınan taşlar, günümüzde yenilenerek korunmayı beklemektedir.

Kentimin Simgesi: Sivas Kongresi ve Atatürk Anıtı

Anıtın yapımı döneminde 300 bin liraya mal olmuş ve valilik, belediye, tümen Komutanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların maddi desteğiyle tamamlanmıştır. Ayrıca halkın da katkılarıyla tamamlanan anıt, şimdi yenilenme sürecine girmiştir.

Yenilenme Çalışmaları Hız Kazanıyor

Sivas Kent Konseyi Başkanı Ahmet Necip Günaydın, anıtın 60 yıl içinde aşındığını belirterek, yenileme çalışmalarının önemine dikkat çekmiştir. Tarihi anıtın, Sivas için önemli bir sembol olduğunu vurgulayan Günaydın, bu yapıya gereken önemin verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yenileme çalışmalarının kısa sürede tamamlanması planlanmaktadır.

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

_________________________________________________________________________________

Related Posts

KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHLERİ || Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı?

Bayram tatili günleri ve takvimi, yaklaşan 2025 Kurban Bayramı ile vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün, ne zaman başlıyor sorusu, merak edilen konu başlıklarından biri. 2025 Kurban Bayramı, bu sene Haziran ayında idrak edilecek. Yılın ikinci dini bayramı arefe günü ile 4,5 gün sürüyor. Ancak geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 9 gün tatil ilan edilmişti. Kurban Bayramı, uzun resmi tatillerden biri. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı da sorgulanıyor. Bayram tatili hazırlıklarını ve planlarını şimdiden yapmak isteyenler Kurban Bayramı tarihi ve günleri araştırmalarına hız kazandırdı. Peki Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı? Kurban Bayramı ne zaman 2025? İşte Kurban Bayramı günleri ve takvimi…

Hindistan ve Pakistan neden savaşıyor? Keşmir sorunu nedir?

Hindistan Pakistan savaşı, bölgedeki savaşı yakından takip eden pek çok kişi tarafından nedenleri ile gündemde yer alıyor. Temelleri 1947 yılına dayanan Hindistan Pakistan savaşı, Keşmir bölgesindeki değerli madenler ve nüfusun çoğunluğunun Müslüman olması gibi etmenler dolayısıyla iki ülke arasında çeşitli fikir ayrılıklarını ortaya koyuyor. Hindistan, Keşmir bölgesini kendi toprağı olarak görürken, Pakistan ise Müslüman nüfusunu işaret ederek bu görüşü reddediyor. İşte, Hindistan Pakistan neden savaşıyor sorusuna yönelik detaylı bilgiler ve Keşmir sorunu hakkında bazı bilgiler

HIDIRELLEZ DUASI: Hıdırellez dilek duası nasıl edilir, ne zaman, kaç kere okunmalı? Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur, neler söylenir?

Hıdırellez duası yada dilek dileme duası, takvimlerin 5 Mayıs’ı göstermesiyle beraber yeniden gündeme geldi. Baharın habercisi olarak bilinen Hıdırellez’de çeşitli dilek, dua ve ritüeller gerçekleşiyor. Tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeleyen Hıdırellez’de dilek duası isteklerini gerçekleştirmek isteyenler tarafından edilecek. Gül ağacına para asma, nohut, fasulye ekme gibi ritüeller en yaygın Hıdırellez gelenekleri arasında yer tutuyor. Peki, Hıdırellez duası nasıl edilir, nasıl edilir, kaç kere okunmalı? İşte, Hıdırellez dilek duası hakkında detaylı bilgiler.

INSTAGRAM 5 MAYIS RAPORU || Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte 24 saatlik güncel tablosu

Instagram 5 Mayıs Pazartesi günü hata tespit raporu yayınlandı… Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması Instagram’da erişim ve güncelleme sorunu yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Son 24 saat içerisinde arıza tespit raporuna göre büyük bir aksama kaydedilmedi. Peki, bugün Instagram’da bir aksama var mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) bahar dönemi ara sınav sonuçları için öğrenciler bekleyişini sürdürüyor. 19-20 Nisan tarihlerinde tamamlanan sınavların ardından gözler sonuç takvimine çevrildi. Peki, AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

İstanbul’daki okullarda yarın ilk ders: Afet eğitimi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin “Afet Farkındalık Eğitimi” olarak işlenmesine karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir