San Jose Kalyonu: Kolombiya, batığı araştırmaya başlad

Kolombiya, İngiliz Kraliyet Donanması’nca 1708’de Karayip Denizi’nde batırılan 20 milyar dolarlık hazine taşıdığına inanılan İspanyol kalyonu San Jose’nin etrafında korunmalı arkeolojik alan ilan etti.

Aidiyeti tartışmalı batık, Kolombiya’nın Cartegena kentinin hemen dışında batırılmıştı ve denizde kaybedilen en değerli hazinelerden birini taşıyordu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre gemi, İngilizlerle savaş masraflarını ödemesine yardımcı olması için İspanyol Kralına altın, mücevher ve çeşitli hazineler taşınıyordu.

Gemiyle birlikte yaklaşık 600 mürettebat da sulara gömülmüştü.

Araştırma projesinin ilk aşaması “tanımlama” diye tarif ediliyor. Bu aşamada uzaktan sensörlerle, deniz yatağındaki arkeolojik malzemenin envanterini çıkartmak için görüntüler oluşturulacak.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, su altı robotlarının da batık etrafında araştırmalar yapacağını ve bunların akademik çalışmalarda kullanılacağını söyledi.

Projenin sonraki aşamalarının da, ilk çalışmaların nelere ışık tutulacağına bağlı olacağı belirtildi.

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, keşif pojesini “daha önce görülmemiş” diye tanımladı.

Kolombiya hükümeti, “yüksek bilimsel ve miras değeri” düşünüldüğünde, batığın koruma alanı ilan edilmesinin, bölgeyi koruyacağını belirtti.

Kolombiya, batığın bulunduğunu 2015’te ilan etmişti.

Ancak batığın içindekilerin kime ait olduğu uzun süredir devam eden bir hukuk mücadelesinin konusu.

Daha önce ABD’li batık kurtarma şirketi Sea Searh Armada ve İspanya, batıkta olduğu tahmin edilen hazinede hak iddia etmişti.

Bazı tarihçiler ve arkeologlar, batıktakilerin çıkartılmasının yarardan çok zarar getireceğini söylerken, hazinede hak iddia edenler arasında, değerli madenleri atalarının çıkarttığını söyleyen yerli topluluklar da var.

San Jose, Güney Amerika kolonilerinden toplanan altın, gümüş, elmaz ve mücevheratı dönemin İspanya Kralı’nın İngilizlere karşı yürüttüğü taht mücadelesini finanse etmede kullanmak üzere Avrupa’ya götürüyordu.

Ancak İngiliz savaş gemileri, Cartagena açıklarında kalyona saldırmışlardı.

Kolombiya hükümeti, projenin ilk aşamasında herhangi bir arkeolojik kazı planlanmadığını belirtti.

Related Posts

Fed faiz kararı sonrası gözler altın ve dolarda: Dikkat çeken tahminler

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4.25-4.50 aralığında sabit tuttu. Gözler altın ve dolar piyasalarına çevrildi.

12.4 milyar TL ilk çeyrek kârı

Türkiye İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde 12.4 milyar lira düzeyinde kâr elde etti.

ABD-Çin görüşmeleri borsayı uçurdu: Fed kararı Bekleniyor! (7 Mayıs 2025)

New York borsası, ABD ile Çin arasında yapılması planlanan ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlikle, ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesi güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 150 puanın …

Otomotiv sektörü neden hareketlendi! Yeniden yatırım aracı mı oldu?

2025 yılına daralmaya başlayan otomobil pazarın Nisan ayında tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaştı. Peki, kredi seçeneklerinin dar olmasına ve otomobil fiyatlarının yüksek olmasına rağmen satışlardaki bu artışın sebebi ne? Ayrıntılar CNN Türk’te ortaya çıktı.

CHP’li Yalçın Karatepe: Ekonomi yönetimine kalırsa ücretler açlık sınırı altında kalmaya devam edecek

Asgari ücrete temmuzda zam yapılıp yapılmayacağı merak konusuyken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) son raporu milyonların ara zam talebini haklı çıkardı.

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir